Waar komt het beste rotan vandaan?

De grootste diversiteit aan rotanpalmsoorten en geslachten bevindt zich in de oude tropische bossen met gesloten luifel van Zuidoost-Azië, hoewel ze ook in andere delen van tropisch Azië en Afrika te vinden zijn. Tot voor kort werd bijna al het rotan verzameld uit tropische regenwouden.

Waar komt het beste rotan vandaan?

De grootste diversiteit aan rotanpalmsoorten en geslachten bevindt zich in de oude tropische bossen met gesloten luifel van Zuidoost-Azië, hoewel ze ook in andere delen van tropisch Azië en Afrika te vinden zijn. Tot voor kort werd bijna al het rotan verzameld uit tropische regenwouden. Met de vernietiging en omzetting van bossen is het habitatgebied van rotan de afgelopen decennia snel afgenomen en heeft rotan een aanbodtekort gehad. Indonesië en een district van Borneo zijn de enige twee plaatsen ter wereld die rotan produceren dat is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC).

Omdat rotan bomen nodig heeft om te groeien, kan rotan gemeenschappen stimuleren om het bos op hun land te behouden en te herstellen. Net zoals tegenwoordig het geval is, zouden exotische materialen gemaakt door specifieke culturen in de hele oude geschiedenis populair zijn geweest. Rieten materialen uit Egypte waren net zo gemakkelijk te verhandelen als elk ander materiaal, waardoor rieten zich verspreidde over de regio van de vruchtbare halve maan en zelfs over de Middellandse Zee. Gezien hoe licht deze materialen waren (vergelijkbaar met de rotanmaterialen van vandaag), was het niet moeilijk om rieten door de hele regio te verzenden en te vervoeren.

Dit helpt de overvloed aan rieten ambachten in de oudheid te verklaren. Rotan is een soort vezel die wordt geoogst van een bepaald type palmboom. En Indonesië ligt in het tropische klimaatgebied waar deze bomen gemakkelijk te kweken en te planten zijn. Daarom is het rotanmateriaal zelf een van de meest milieuvriendelijke materialen voor meubels.

Met de overvloedige hulpbron en veel gemakkelijker te herplanten in Indonesië, hebben de rotanmeubels uit dit land een betere waarde op de milieuvriendelijkere afdeling. Het oogsten en verwerken van rotan biedt een goed alternatief voor het kappen van hout, vooral op plaatsen waar bossen schaars zijn. Rotan heeft de neiging om het beste te groeien onder een soort bedekking, of het nu een fruitboomgaard, secundair bos, rubberlandgoed of boomplantage is. Wanneer het hier wordt geplant, beschermt het indirect de boombedekking en bossen.

Van een afstand zien de twee er misschien hetzelfde uit, maar bij nader inzien worden de verschillen merkbaar, wat belangrijk is omdat u lange tijd zult zitten en uw rotan eetset of terrasmeubilair niet van ver bewondert. U vindt er niet alleen een verscheidenheid aan rotanmeubels, variërend van bijzettafels en bedden tot stoelen en bureaus, maar u kunt ook synthetische rieten meubels aanschaffen voor vaker gebruik buitenshuis. Sommige verzamelaars zijn geïnteresseerd in het ontwerp, of de vorm, van een rotanstuk, terwijl anderen een stuk wenselijker vinden als het meerdere stengels of strengen heeft die op elkaar zijn gestapeld of gepositioneerd, zoals op een arm of aan een stoelbasis. In reactie op de toenemende vraag naar rotan tuinmeubelen, begonnen ontwerpers zoals Paul Frankel nieuwe looks voor rotan te creëren.

Of het nu gaat om een salontafel of bankstel, ligstoel of hangstoel, rotan voelt aan als een luxe tuinmeubelstuk zonder het buitensporige prijskaartje dat eraan vastzit. Nu blijft rotan een geliefd materiaal, of het nu wordt gebruikt om tuinmeubelen, opslag of decoratieve stukken te vormen, het voegt een ontspannen, natuurlijk element toe aan een schema. Rotan tuinmeubelen hoeven niet uitgebreid te worden schoongemaakt, dus u hoeft geen grote stukken schoonmaaktijd te besteden om het in goede staat te houden. Rotanmeubels voor buiten zijn een populaire keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een tijdloze esthetiek in hun tuin of serres.

Integendeel, gezien de gevoeligheid van natuurlijk riet voor water, kun je niet hetzelfde doen met een rotanstoel zonder mogelijke schade aan te richten. Rotan tuinmeubelen voor buiten zijn verkrijgbaar in twee verschillende varianten - gemaakt van synthetisch of natuurlijk rotan. Het enige dat een rotanstuk nodig heeft, is af en toe een eenvoudig afvegen met een mild warm sopje om eventuele lichte vuilvlekken die na verloop van tijd verschijnen te verwijderen. We hebben ook een uiterst realistisch assortiment rotan tuinmeubelen voor alle weersomstandigheden ontwikkeld, dat er net zo uitziet als het echte werk, maar beter geschikt is voor het leven (en het wisselvallige weer) buitenshuis.

Elke rotanstoel moet ook worden geleverd met een kussen, dus als je zit, kun je daar zo lang blijven als je wilt. Dit heeft rotan ook tot een levensvatbaar alternatief gemaakt voor houtkapinspanningen in de regio; als je rotan kunt oogsten, daalt de vraag naar hout. Het comfortniveau dat u met uw rotan tuinmeubelen kunt genieten, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. .